Chemia wina
z katarzyną korzeń
Terminy 2023-2024
Nasze szkolenie organizujemy dla grup od 10 os. w dogodnym terminie. Zapytaj nas już dziś, kiedy możemy wspólnie zacząć się uczyć!
Warsztat 1: Z kieliszkiem po polsce
Warsztaty degustacyjne
Dawna i najnowsza historia uprawy winorośli i produkcji wina w Polsce. Charakterystyka aktualnego stanu polskiego winiarstwa. Specyfika produkowanych win – w nawiązaniu do degustowanych etykiet. Charakterystyka najważniejszych regionów winiarskich z uwzględnieniem najważniejszych przykładów producentów. Specyfika kulturowa polskiego winiarstwa. Enoturystyka krajowa. Największe imprezy i festiwale winiarskie. Polska kuchnia + polskie wino (z wykorzystaniem serwowanych przykładów). Potencjał łączenia regionalnego jedzenia z lokalnymi winami.
Elementy eno-sensoryki i neuroenologii. Chemia wina.
Degustacja:
8 polskich win
Przekąski na bazie polskich produktów + naturalne pieczywo + dodatki degustacyjne (smaki podstawowe).
Czas trwania warsztatów 2 – 3 godzin.
Warsztatom towarzyszy prezentacja multimedialna.
Warsztat 2: WINE&FOOD Z POLSKIM WINEM
Warsztaty sensoryczne
Celem warsztatów jest poznanie specyfiki smaków i aromatów wina i jedzenia oraz poznanie własnej sensoryki, co ma doprowadzić do poprawienia umiejętności świadomego degustowania – czerpanie większej przyjemności z tego co jemy i pijemy.
Warsztaty obejmują:
– teorię: techniczne podstawy degustacji, specyfika fizyko-chemiczna wina i jej pływ na aromat i smak, geneza smaków i aromatów w winie, specyfika fizjologiczna ludzkiej sensoryki, czynniki wpływające na odbiór degustacyjny wina, podstawowe zależności w łączeniu wina i jedzenie
– ćwiczenia i przykłady praktyczne: degustacja wina solo i z produktami reprezentującymi podstawowe smaki (słodki, kwaśny, gorzki, ostry, słony), degustacja wina z produktami reprezentującymi smaki i aromaty zawarte w winie, degustacja wina ze specjalnie dobranymi przekąskami lub daniami.
Oba powyższe elementy są ze sobą powiązane i realizowane równolegle.
Na warsztatach przedstawiana są także podstawowe informacje specyfice polskich win i winiarstwa.
Degustacja:
6 polskich win
Przekąski na bazie polskich produktów + naturalne pieczywo + dodatki degustacyjne (smaki podstawowe).
Czas trwania warsztatów 1 – 2 godzin.
Warsztatom towarzyszy prezentacja multimedialna.
Prowadząca: Katarzyna Korzeń
Katarzynę Korzeń zna każdy, kto słyszał o polskim winiarstwie. To ekspert w dziedzinie enosensoryki, promotor polskiego wina, autorka pięknej publikacji „Polskie wino: ludzie, miejsca, historie”. Była pionierką enoturystyki w Polsce wraz z Winnicomanią.
Dla nas prowadzi warsztaty przybliżające chemię wina i polskie winiarstwo.
Plan warsztatów
Dokładny plan warsztatów dostosujemy do Twoich potrzeb. Lokalizacja, godziny i transport – wszystkim się zajmiemy tak, żeby Twoje doświadczenie polskiego wina było pełne.
Zapytaj nas już dziś, odpowiemy pełną ofertą!
Z Kasią Korzeń wspólnie zakładałyśmy Winnicomanię. Potem Kasia rozwinęła Winnicę Siepietnica i ruszyła w świat warsztatów enosensorycznych. Możecie ją spotkać w całej Polsce, a ostatnio także poczytać jej książkę „Polskie Wino”.
W pewnym momencie pomyślałem, że VeloWino powinno także uczyć degustować. Uczyć pić wino ku pełnej satysfakcji. Stąd pomysł warsztatów enosensorycznych i kontaktu z Katarzyną Korzeń. Razem przygotowujemy dla Was warsztat-cud, pełna logistyka i fascynująca opowieść.
Zarezerwuj szkolenie w VeloWino
Twoja wiadomość trafi do zespołu i jak najszybciej skontaktujemy się w sprawie szczegółów.